Metal Teknolojisi Alanı

Metal Teknolojisi Alanı

03.04.2023 203

ALAN ÖĞRETMENLERİ 

Alan Şefi : Salih Hafız DEMİRCİ



ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ 

 

         Metal Teknolojisi alanı, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özelliğinden dolayı ülkeler metal teknolojisi alanının geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar.

        Metal teknolojisi; metal ve metal alaşımlarının sıcak ve soğuk olarak şekillendirildiği, çeşitli metallere ısıl işlemlerin uygulandığı, metallere değişik konumlarda kaynak, perçin ve cıvata ile birleştirmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama, metal süsleme ve çelik yapı işlerinin yapıldığı bir alandır.

        Binaların pencere ve kapıları,  buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demir yolu ve köprü yapımı, eğlence araçları vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama alanlarındandır. Bu alanda yapılan işlerin gelecekte de insanlar tarafından sıklıkla kullanacağı düşünülürse mesleğin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

 

   ALAN ALTINDA YER ALAN DALLAR(MESLEKLER)

 

 Metal Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır :

  • Kaynakçılık
  • Isıl İşlemciliği
  • Çelik Yapılandırmacılığı
  • Metal Doğramacılığı

       

          Okulumuzda ; Kaynakçılık ve Metal Doğrama dalları bulunmaktadır. Bölüm Endüstri Meslek Lisesi ´nde mevcuttur. Bu alanda eğitim gören toplam öğrenci sayısı 42 dür.

 

KAYNAKÇI 

 

 

       Tanımı : Kaynakçı; elektrik ark kaynağı, oksigaz kaynağı, elektrik direnç kaynağı, TİG, MİG-MAG ve tozaltı kaynak tekniklerini kullanarak çeşitli metallerin sökülemeyecek şekilde birleştirmesini yapan, farklı kalınlıktaki gereçleri elektrik arkı ve plazma ile kesebilen nitelikli kişidir.

 

        Amacı : Metal teknolojisi alanında kaynakçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

 METAL DOĞRAMACI
 

 

       Tanımı : Metal doğramacı; metallerin talaş kaldırma yöntemlerinden daha çok eğme, bükme, kesme, delme ile şekillendirerek birbirleri ile çeşitli yöntemlerle birleştirebilen, çelik eşya, mobilya, çelikten ve alüminyum gereçlerden metal doğramaları yaparak montajını yapabilen nitelikli kişidir.

 

       Amacı:  Metal Teknolojisi alanında metal doğramacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

 

 EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

 

       Alandan mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans (iki yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir. Metal Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksekokulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler.

 

  • Makine
  • Hasat Sonrası Teknolojisi
  • Mekatronik
  • Tarım Alet ve Makineleri
  • Metalürji Malzeme
  • Metalografi ve Malzeme Muayenesi

 

      Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre dört yıllık (lisans) metal öğretmenliği programına ek puan alarak devam edebilirler.

 

      Mesleki eğitim merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

 

      Halk eğitimi merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

 

      Mesleki eğitim merkezlerinde, Metal Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

03-04-202303-04-202303-04-202303-04-202303-04-202303-04-2023